NPR Mohelenská hadcová step je chráněná od roku 1933. Suchá skalní step s výskytem vzácných druhů živočichů a rostlin na ploše 62 ha. Podloží tvořeno převážně hadcem (serpentinitem). Územím prochází naučná stezka.
Hadcová step od východu
Chráněné území jižně od Mohelna nad meandrem řeky Jihlavy zvaným Čertův ocas. Hodcové podloží (serpentinitové – zvýšený obsah např. hořčíku), zapřičiňuje, že se zde vyskytují rostliny mj. závislé na hořčíku, které jinde nerostou. 2 turistické okruhy – jarní (3,3 km) a podzimní (3 km). Ze stepi je výhled na nedalekou vodní nádrž Mohelno ze soustavy přehrad Dalešice – Mohelno a na jadernou elektrárnu Dukovany.
Vysočina,  Třebíč  (TR), Mohelno