Mohutná znělcová kupa nad řekou Bílinou, jedna z největších v Evropě (539 m n. m.), dílo sopečné činnosti a následné eroze. Od roku 1977 přírodní rezervace s chráněnou plochou 23 ha, od roku 1996 tudy vede naučná stezka.
Hlavní obrázek místa
Bořeň
© Radovan Smokoň 10/2009
Asi 2 km od města Bíliny leží dominantní hora Bořeň. Její výška činí 539 m n. m. a okolí údolí řeky Bíliny přečnívá o úctyhodných 340 m. Jedná se o mohutnou a strmou znělcovou kupu (údajně největší v Evropě), která byla vytvořena sopečnou činností přibližně před 33 až 35 miliony lety.
Od roku 1977 je vedena jako Přírodní rezervace s plochou 23 ha. V roce 1996 zde byla vybudována naučná stezka. Samotná hora skrývá puklinovou jeskyni a má vydatný suťový pramen. Jsou zde také cvičné lezecké terény.
Ivo Rozehnal - zdroj www.ceskestredohori.cz, 7.2. 2010

    turistické

    Vrch Bořeň se tyčí nad čtyřproudou komunikací z Chomutova do Ústí nad Labem mezi Mostem a Bílinou. Nejlepší přístup je po značce z Bíliny nebo ze zmíněné čtyřproudovky od restaurace.
    Prudký Martin , 2.10. 2010

    popis

    Bořeň je částečně zalesněný, znělcový vrch sopečného původu vysoký 539 metrů nad mořem., kterého do dnešní podoby vypreparovala eroze. Vzhledem ke svému mimořádnému vzhledu a siluetě byl kopec využíván různými kulturami už od pravěku. Spočinek této hory měl, v nadmořské výšce 330 až 365 metrů, na jihozápadní straně výšinné sídliště, kde archeologové nalezli artefakty únětické a knovízské

    Prudký Martin podle Smrž - Blažek Archeologické rozhledy 2002, 4, 2.10. 2010

    Vložit do oblíbených
    Ústecký kraj,  Teplice  (TP),

    Místa v okolí

    Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 275 Základní informace místa
    ID místa: 8787
    Typ místa: příroda
    Podkategorie: Array
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: volně přístupno
    Uveřejněno: 27.12.2010
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama