Nikdy nedokončený vyhlídkový altán s památníkem maršála Karla I. Filipa von Schwarzenberg, velitele rakouských vojsk za napoleonských válek. Stavba podle projektu Jana Sallaby byla zastavena pro nedostatek financí. Po roce 1945 se zcela opuštěný objekt postupně ztratil v přerostlém lese.
Nedostavěný památník s vyhlídkou od jihu
© Ivan Grisa 10/2011
Památník je přístupný po lesní cestě, která začíná u křižovatky místních komunikací mezi zámeckou zahradou a Kvítkovým dvorem (příjezd od silnice I/39 kolem pensionu Vodotrysk). Cesta byla nedávno nově vyštěrkována, nelze zabloudit.
Asi v polovině vzdálenosti mezi rozcestím a památníkem vlevo pod cestou (při chůzi k památníku) zaujme kamenná ohrada obsypaná náspy. Stavba neznámého určení mohla snad sloužit jako lednice pro potřeby zámku (jakékoli upřesňující informace vítány).

Památník knížete Karla I. Filipa von Schwarzenberg na Ptačím hrádku v Českém Krumlově
    Nad údolím Polečnice, na severním úbočí kopce Ptačí hrádek, začala po roce 1820 stavba památníku maršála Karla I. Filipa von Schwarzenberg (18. 4. 1771 – 15. 10. 1820), mladšího bratra vládnoucího knížete Josefa Jana Nepomuka a zakladatele orlické sekundogenitury. Památník ve formě vyhlídkového altánu a slavnostní haly projektoval knížecí stavitel Josef Sallaba. Pro nedostatek finančních prostředků bylo

Ptačí hrádek již nechátrá.
    Ruinu Ptačího hrádku totiž koupila pražská architektka Lenka Havlíčková spolu se svým manželem od Lesů České republiky a hrádek postupně obnovuje. Poprvé se hrádek z nedostatků finančních prostředků nedokončil, ale tentokrát k tomu spěje a jeho plánovaná podoba je mnohem lepší. V plánu je i částečné vytěžení lesa, aby vznikl nenásilný průhled a památník se stal opět krajinnou dominantou, jak tomu bylo

S použitím článku z Českobudějovického deníku-p. Petra Kubáta, Jaroslav Špiroch , 17.4. 2014
    Jihočeský kraj,  Český Krumlov  (CK), Český Krumlov