Venkovský pozdně klasicistní zámeček z roku 1877 postavený mlynářem Václavem Prokešem. Stavba s členitou průčelní fasádou, rizality zakončené štíty a malou věžičkou. Jako rodinné sídlo sloužil ždánickým mlynářům po několik generací. V současné době je jeho majitelem Nathaniel Filip de Aras a zámeček prochází kompletní rekonstrukcí.
Stav po rekonstrukci střechy z roku 2021
Obec Staré Ždánice leží severozápadně od Pardubic, v západním sousedství silnice II/333 spojující Lázně Bohdaneč a Hradec Králové. Jako ves je prvně zmiňována r. 1339 a její nejvýznamnější památkou je raně gotický kostel sv. Václava, doložený již r. 1358.
2.2. 2016
popis

Zámek je postaven v neoklasicistním stylu s dekorativní čelní fasádou a výrazným průčelním rizalitem. Na valbové střeše jsou dominantní komíny, dekorativní atika, kterou zdobí pískovcové sochy andělíčků a vázy s ovocem a malá plechová věžička s erbovním praporem. Rizality jsou na přední i zadní straně stavby zakončeny zvýšenými trojúhelníkovými frontony s kulatými okny. Štíty zdobí sochy Krista a Madony. Sklepení s vysokými stropy je vystavěno z čediče a zakončeno valenými klenbami. Přízemí má venkovní pískovcovou podezdívku a ve všech vnitřních pokojích klenby, první patro je trámové a plochostropé. Zámeček má dvanáct místností a patří k němu okrasná zahrada.

Petr Novák, 10.6. 2021

historie

Panský mlýn byl místní vrchností vystavěn ve Starých Ždánicích již roku 1515. Od venkovské šlechty, později Pernštejnů a následně České královské komory, mělo mlýn v nájmu několik mlynářských rodů. Zámeček nechal postavit mlynář Václav Prokeš v roce 1877. Mlynářský rod Prokešů přichází do Ždánic roku 1860 a na spáleništi starého mlýna staví mlýn nový, již zděný a kamenný. Zajímavostí jistě je, že nový mlýn, největší mlýn na Opatovickém kanálu, měl velkou obytnou budovu o několika pokojích, přesto si mlynář Václav Prokeš, jakožto nejmovitější obyvatel obce, nechává nedaleko mlýna, na rozcestí u dřevěného kříže, postavit reprezentativní sídlo. Roku 1884 byl stávající dřevěný kříž již zchátralý, a proto byl nahrazen, na náklady obce a se slibem ‚‚vždy se o tento kříž starati“, křížem litinovým na kamenném podstavci. Na nároží domu stojí tento kříž dodnes. Postupně vilu dědili ždáničtí mlynáři po tři generace, většinou jako sídlo…  číst dále

Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Staré Ždánice