Krytý most přes Ohři byl postaven r. 1364 původně jako celodřevěný. Několikrát vyhořel a byl poničen při válkách nebo povodní. V l. 1753 a 1768 byly dřevěné pilíře nahrazeny kamennými. Poté byl most opakovaně opravován. R. 1986 zcela shořel, v l. 2001–2003 byl znovu postaven v původní podobě.
Krytý dřevěný most v Radošově
pohled na most ze silnice od Kyselky
Rekonstrukci starobylého středověkého mostu, zajímavého celodřevěnou konstrukcí a zastřešením naleznete po proudu řeky Ohře směrem od Karlových Varů v obci Radošov. Autem asi 11 km z Karlových Varů do Kyselky a pak dále ještě 1 km do Radošova. Na most dlouhý 62,25m a široký 5,75m je povolen vjezd motorových vozidel s hmotností do 5t. Radošovem prochází červeně značená turistická cesta, cesta podél řeky je také vhodná pro nenáročný cyklistický výlet a je také místem, které je krásné si prohlédnout při sjíždění řeky Ohře.
18.7. 2004

Původně zde sloužil k přechodu Ohře pouze brod, odtud německá forma názvu obce Radisfort, Radovanův brod. 1. listopadu 1310 zde přešel přes Ohři na svém tažení na Prahu král Jan Lucemburský. 16. dubna 1364 udělil císař Karel IV. městu Ostrovu privilegium ke stavbě mostu a vybírání cla. Roku 1366 pak přikázal kupcům jedoucím do Prahy používat právě tuto cestu. Most byl nepochybně postaven celý ze dřeva a musel být neustále opravován, vyhořet měl v roce 1567, roku 1639 jej měli strhnout švédové, 1628 jej měla poškodit velká voda. Znovu měl být obnoven údajně ještě roce 1709 a 1731. Z rozpočtu této poslední obnovy je patrné, že se jednalo o dřevěnou sroubenou konstrukci. V roce 1742 byl most spálen francouzským vojskem, za dva roky byl ale opět obnoven. Roku 1753 musel být znovu postaven, přičemž nábřežní pilíře byly vyzděny z lomového kamene, ale ostatní konstrukce, včetně návodních pilířů byly opět dřevěné. Poté co byl most poškozen ledy…  číst dále

informační tabule u mostu, 18.7. 2004

Další texty historie