František Antonín Špork budoval od r.1695 lázeňské středisko. V l.1707–1717 postaven špitál s kostelem, kryptou, klášterem Milosrdných bratří a lékárnou. Sochařská výzdoba od barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Koncem 18.st. přestavba špitálu.
Kuks
Po objevení minerálního pramene zřídil František A. Špork nové lázně pojmenované Kuks. Lázeňský komplex doplňovalo divadlo a barokní špitál s lékárnou, kostelem Nejsvětější Trojice postavené v letech 1707-24 Giovanni Alliprandim a alegorické sochy Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna. Původní sídlo Šporků bylo pro svou zchátralost roku 1901 zbořeno, dodnes stojí pouze přístupové schodiště, některé plastiky a zejména areál špitálu, který je Národní kulturní památkou.

historie

Vznik této obce je nerozlučně spjat se jménem jednoho z nejvzdělanějších šlechticů barokní doby v Čechách, hraběte Františka Antonína Šporka. Jeho otcem byl známý vojevůdce z třicetileté války a generál císařské jízdy hrabě Jan Špork, který pocházel z Vestfálska z rodiny nezámožného zemana a v bojích si vysloužil hraběcí titul a několik panství Choustníkovo Hradiště. Když se r. 1684 generálovi

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, 15.1. 2005

půdorys současného stavu