Dominantní pozdně gotický kostel se staršími částmi. Studna, nacházející se v jeho nejstarší části, se stala vyhlášeným poutním místem.
pohled na kostel od rakouské strany
© Jan P. Štěpánek 09/2012
Hnanice leží na silnici ze Znojma do Retzu. V okolí je řada pěších i cyklistických cest, lze odtud dojít do jižní části národního parku Podyjí. Do obce zajíždí autobusová linka Znojmo - Šatov.
popis

Kostel se vzhledem ke svému stavebnímu vývoji skládá ze dvou výrazně odlišných částí: nízké a rustikálním dojmem působící studniční kaple a velkolepého trojlodí s vysokou obrannou věží. Mezistupněm mezi oběma je kaple sv. Linharta, vsazená mezi východní stěnu trojlodí a jižní stěnu studniční kaple. Ta je sice stejně vysoká jako starší část, svou polohou ale respektuje polohu trojlodí a neuskutečněného presbytáře. Východní stěna trojlodí při pohledu zvenčí ukazuje, jak měl být pozdně gotický presbytář vysoký (kamenné výběhy). Pravděpodobně po požáru roku 1645 byla původní klenba trojlodí nahrazena novou, nebo zbavena původních žeber. Dominantou kostela je vysoká západní věž výrazně obranného charakteru: vstup do ní je možný jen přes kostel, okna spodních pater jsou pouze štěrbinová, kamenný ochoz i helmice snižovaly možnost zapálení. Na trojlodí se dochovalo množství původních kamenických článků, výjimečné jsou dosud funkční zámky a křídla vstupních…  číst dále

Kostel sv. Volfganga v Hnánicích

Nejstarší částí stavby je studniční kaple, přiléhající šikmo k východní stěně pozdně gotického trojlodí. Její presbytář a sousední sakristie s depozitářem v patře je pozdně gotický. K západní části studniční kaple přiléhá kaple (sv. Linharta?). V letech 1480–98 probíhala stavba nového kostela, který měl starší chrám (dnes studniční kapli) zcela nahradit. Podařilo se však vybudovat jen trojlodí a západní věž. Stavěla ho zřejmě stejná huť, jako svatoštěpánský dóm ve Vídni. Kostel byl vysvěcen roku 1510, od roku 1518 je farní. Snad roku 1645 vyhořel, obnova se protáhla nejméně do roku 1657. Koncem 19. století došlo k velké opravě, která se opakovala o 100 let později.

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Moravy a Slezska, svazek 1, 16.6. 2008

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Hnanice