Barokní hřbitovní kostel byl postaven r. 1802 na místě pův. dřevěného kostela z r. 1787, zničeného r. 1798 vichřicí. Zařízení je většinou z 2. poloviny 18. stol., hlavní oltář z 19. stol., v lodi je malý obrázek Bolestné P. Marie z 1. pol. 17. stol. Od r. 2003 kostel patří mezi kulturní památky ČR.
Kostel sv. Jana Nepomuckého od jihu
Uctívání a atributy sv. Jana Nepomuckého: je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron Čech, kněží a zpovědníků, jezuitů, cestování, poutníků, šťastného návratu (proto jsou jeho sochy umístěny většinou na rozcestích a na mostech), lodníků, vorařů, mlynářů a všech vod. Atributy: Bývá zobrazován jako kanovník (kanovnický oděv se skládá z alby, rochety, sutany, štoly, biretu na hlavě a kanovnického pláštíku), s křížem, palmou a někdy s knihou v ruce. Dalším atributem bývá jazyk (jenž byl nalezen údajně neporušený). Kolem hlavy má pět hvězd (podle legendy znamení, kde leží ve vodě světcovo tělo), na ústech má prst, dále se objevuje staroboleslavské Palladium (kam podle legendy putoval) a kotva či most.

Kostel sv. Jana Nepomuckého

Jednolodní, pozdně barokní kostel sv. Jana Nepomuckého byl postavený na hřbitově v Lánech na Důlku roku 1802, na místě původního dřevěného kostela z r. 1787, zničeného vichřicí r. 1798. Zařízení pochází většinou z 2. poloviny 18. století, hlavní oltář s obrazem sv. Jana Nepomuckého, s figurálními řezbami je z 19. století. V lodi je malý deskový obrázek Bolestné Panny Marie z 1. poloviny 17. století. R. 1806 instalovány varhany, r. 1933 nahrazeny novými varhanami – varhanář J. Hubička. Kostel byl r. 2003 zařazen mezi kulturní památky ČR. Filiální římskokatolický kostel spadá pod farnost Rosice nad Labem.

David Havlik, E. Horáková - Umělecké památky Čech 2 /K-O/, Emanuel Poche a kol., nakl. Academia r. 1978, 12.9. 2010

Další texty historie
Pardubický kraj,  Pardubice  (PA), Pardubice-Lány na Důlku