Kaple Čtrnácti svatých pomocníků nechal postavit superior lužských jezuitů páter Jan Klotz jako poděkování za to, že přežil mor roku 1720, dokončení kaple roku 1720 se však již nedočkal. Autor projektu a stavitel kaple není známý. Zanedbaná kaple byla rekonstruována roku 2000.
celkovýpohled
kapli lze nalézt na červené turistické značce cca 1 km východně od hradu Košumberk
historie

Kaple Čtrnácti svatých pomocníků nechal postavit superior lužských jezuitů páter Jan Klotz jako poděkování za to, že přežil mor roku 1720, dokončení kaple roku 1720 se však již nedočkal. Autor projektu a stavitel kaple není známý, podle slohové příbuznosti je jedním z kandidátů G.P. Alliprandi, který se v mládí účastnil stavby lužského poutního kostela na Chlumku a roku 1720 zemřel v nedaleké Litomyšli. Zanedbaná kaple byla rekonstruována roku 2000.

Zany, podle informační cedule u kaple, 19.7. 2004

Další texty historie