První doklad o existenci kaple na tomto místě lze nalézt v I. vojenském mapování – josefském z let 1764-1783. Dodnes z kaple zůstalo pouze holé obvodové zdivo.
© Luděk Vláčil 06/2021
Obec Bezměrov se nachází na střední Moravě v etnografické oblasti Haná jihovýchodně od města Kojetín. Asi 1 km jižně od obce se naskýtá pro oblast střední Moravy neobvyklý pohled, stojí zde totiž zřícenina kaple. K ruině se nejlépe dostanete polní cestou odbočující z hlavní silnice těsně před jihovýchodním okrajem obce směrem na jih. Stavbu naleznete až v blízkosti dálnice.
historie

O kapli nejsou prakticky žádné informace. Neví se, kdy byla postavena ani není známo její patrocinium. První doklad o existenci kaple na tomto místě lze nalézt již v I. vojenském mapování – josefském probíhajícím v letech 1764-1768 a 1780-1783. V těch dobách zde byla poměrně důležitá místní křižovatka několika cest. Ve 2. polovině 20. století již kolem kaple procházela pouze nevýznamná polní cesta a stavba chátrala. Na počátku 21. století došlo při výstavbě dálnice ke zrušení polní cesty na Měrůvky, čímž se stavba ocitla zcela mimo pozornost. Dodnes ze stavby s polygonálním závěrem zůstalo pouze holé obvodové zdivo s náznakem vnitřní valené klenby. Po stranách vstupu jsou zřetelné zbytky fasády členěné pilastry a podstřešní římsou.

Luděk Vláčil - zdroj: http://oldmaps.geolab.cz/map_viewer.pl? a další, 19.6. 2021

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Bezměrov