Moje místa 0
Původně gotický kostel, připomínaný poprvé roku 1384 jako farní. Upravován snad renesančně a barokně, po požáru roku 1814 obnoven do roku 1819. Po roce 1945 chátral, dnes nevyužívaný, provedeny nejzákladnější zajišťovací opravy.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Medvědice se nacházejí v severozápadní části kotliny, odvodňované potokem Modlou. Jsou značně vzdálenou součástí města Třebenice. Přímo nad nimi se vypíná výrazný kužel Lipské hory (688 m nad mořem), která má poskytovat kruhový výhled do okolí.
Příjezd autem je možný od silnic I/15 (Podsedice, Třebenice) a I/8 (Režný Újezd, Velemín). Spojení hromadnou dopravou funguje jen v pracovních dnech (z Lovosic). Přes ves prochází červená turistická značka z Ústí nad Labem přes Milešovku a Třebenice do Libochovic.

historie

Původně gotický kostel v Medvědidích je doložen poprvé roku 1384 jako farní. S tímto statutem je poněkud v rozporu skutečnost, že neměl nikdy věž a není doložena ani existence jakékoli formy zvonice v jeho blízkém okolí. Stavba byla snad upravována renesančně, čemuž by mohlo nasvědčovat sdružené okno v edikule v západním štítu, z barokní úpravy by mohly pocházet nízké přístavky na obou bocích presbytáře. Kostel vyhořel roku 1814, obnova trvala

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a http://vismo.obce.cz/mesto-trebenice/vismo/zobraz_dok.asp?u=16960&id_org=100177&id_ktg=3562&archiv=0, 8.5. 2011