Takzvaný zámek ve Velemíně byl pravděpodobně spíše vrchnostenským dvorem s velkou obytnou budovou pro jeho správce. V současné podobě pochází z 18. století, některé detaily možná zachovány ze starší stavby. Po roce 1990 zpustl, v posledních letech proběhly některé zajišťovací práce.
Obytná budova od jihu, vlevo hospodářské křídlo

Hospodářský dvůr ve Velemíně

Graficke pismenko Po zániku původní velemínské tvrze (viz heslo) byl v jižní části návsi postaven panský dvůr s obytnou budovou pro jeho správce. Některé zachovalé detaily (např. hřebínkové klenby v přízemí) by mohly nasvědčovat, že k tomu došlo v průběhu 16. století. Dnešní vzhled obytné budovy pochází z 18. století, hospodářské křídlo prošlo přestavbou či bylo nově postaveno v 19. století. Označování obytné budovy kolísá od zámku po hospodu. Zřejmě nikdy nesloužila k trvalému pobytu panstva.
Po roce 1945 objekt v péči JZD zchátral, tento proces nabyl na intenzitě po roce 1990. Současný (?) majitel provedl některé zajišťovací práce, technický stav je však povážlivý.

Litoměřice  (LT)
    Velemín