Moje místa 0
Zevně barokní obdélný patrový dům s mansardovou střechou v severní části stašské návsi (náměstí) sloužil postupně jako královácká rychta, fara a sídlo obecní samosprávy. Pochází nejméně z 18. století, renesanční portál s erby v nadpraží neznámého původu.
Hlavní (severní) průčelí
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Budova radnice stojí v ploše stašského náměstí u silnice II/145. Parkování je možné bezplatně přímo pod ní, autobusové stanoviště se nachází asi 200 m severovýchodně na výjezdu z obce směrem na Zdíkovec.
Téměř každoroční kuriositou stašského náměstí je růst plodnic hřibu koloděje na travnatých částech jeho plochy. Houby je zde zakázáno trhat!

Bývalá královácká rychta a fara, dnes radnice ve Stachách
    Objekt v severní části plochy stašské návsi (náměstí) vystřídal během své existence několik funkcí. Nejprve byl pravděpodobně králováckou rychtou, od roku 1785 zde sídlil farní úřad, nejpozději od 30. let 20. století je výlučně sídlem obecní samosprávy (tehdy byla postavena farní budova u kostela). Stachy přes svůj městský charakter a dříve poměrně vysoký počet obyvatel nikdy nedosáhly postavení městečka či městyse. Doba vzniku dnešní radnice

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 9.5. 2011