Moje místa 0
Barokní kaple z 1. pol. 18. století nad pravým břehem Jáchymovského potoka je nejstarší dochovaná sakrální stavba ve Stachách. Chrání vývěr pramene, kterému byla připisována léčivá síla. Místo loučení králováků s domovem při odchodech za lepším živobytím do ciziny. Opravena v 90. letech 20. století.
Kaple od východu

Kaple Panny Marie Bolestné ve Stachách

Graficke pismenko Severně od stašského náměstí, nad pravým břehem Jáchymovského potoka, vyvěrá poměrně silný pramen, jemuž byla přisuzována léčivá síla. K jeho ochraně byl v I. polovině 18. století postavena obdélná kaple s trojbokým závěrem, stanovou střechou a sanktusníkem. Datování jejího vnitřního zařízení do předchozího věku se zdá napovídat, že měla starší předchůdkyni.
Kaple bývala místem loučení stašských "světáků" při předjarních odchodech za prací. Po roce 1945 zchátrala, v 90. letech 20. století byla opravena.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 9.5. 2011