Pozdně barokní kostel z roku 1781 sloužil původně jako farní pro králováckou obec Stachy. Po postavení nedalekého empírového kostela slouží jako hřbitovní. Opraven byl počátkem 70. let 20. století, dnes minimálně využíván.

Kostel Panny Marie Bolestné ve Stachách

Graficke pismenko Stašští králováci se domáhali v průběhu 18. století zřízení samostatné farnosti, která by je zbavila nutnosti docházení do více než 2 km vzdáleného Zdíkovce a potvrdila výsadní postavení obce jako sídla jedné z králováckých rychet. Roku 1781 se podařilo na východním okraji obce postavit nevelký pozdně barokní kostel zasvěcený Panně Marii Bolestné, u kterého byla o čtyři roky později ustavena farnost. Jejím potřebám byla postoupena část rychty (viz heslo). Rozmach obce v I. polovině 19. století způsobil, že kostelík přestal jejím potřebám stačit. Pouhých 60 let po jeho postavení začalo budování daleko většího nového farního kostela (viz heslo), původní od té ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 9.5. 2011