Moje místa 0
Rozměrný empirový kostel na jižní straně náměstí byl postaven v letech 1842–49. Jednolodní stavba, orientovaná k západu, s hranolovou věží za závěrem. Výraz sebevědomí a materiálních možností stašských králováků a světáků, postavený v samém závěru existence jejich výlučného právního postavení.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Do kostela je možno v teplejších dnech nahlédnout mříží u hlavního vchodu, přístupný je v době bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 10.30.

Kostel Navštívení Panny Marie ve Stachách
    Stachy byly jednou z osmi králováckých rychet, tedy center osídlení osobně svobodných sedláků, kteří za to, že vykonávali ostrahu hranic, byli osvobozeni od robot. Stachy byly jedinou rychtou, kde vždy převažovalo českojazyčné obyvatelstvo, jako takové byly centrem nejvýše položené „české“ enklávy na Šumavě. Vzhledem k vyššímu společenskému statutu, vzdělanostní úrovni a osobní svobodě králováků bylo pro ně snazší nacházet obživu mimo domovské

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a http://cs.wikipedia.org/wiki/Králováci, 9.5. 2011

Navštívení Panny Marie