Hrady.cz
Na místě románského kostelíka, jehož pozůstatky objevil archeologický průzkum (první písemná zmínka 1359), byl v letech 1659–69 postaven raně barokní kostel. Roku 1735 byly po obou stranách lodi přistavěny velké kaple. Vnitřní zařízení ze 60.–70. let 18. století.
© Milan Caha 07/2014
Graficke pismenko Do kostela je možno v teplejších obdobích roku nahlížet mříží u západního vchodu. Přístupný je během bohoslužeb, které se konají s výjimkou čtvrtka každý den v týdnu (viz kontakt).

Kostel Zvěstování Páně ve Vlachově Březí
    Osada Březí se připomíná poprvé roku 1274. V té době tu již pravděpodobně stál malý románský kostelík, připomínaný poprvé písemně roku 1359 a doložený archeologickým výzkumem. Jeho stavební vývoj a konečný vzhled není přesně znám, doložena je apsida. Po skončení třicetileté války jej nahradila nová svatyně na významně větším půdorysu, postavená ve formách jednoduchého raného baroka, svým rozvržením připomínající kapucínské kostely (obdélná loď,

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 7.5. 2011