Raně gotický kostel, postavený zřejmě za účasti zvíkovsko-písecké hutě ve II. polovině 13. století. Nejvýznamnějším dochovaným prvkem je portál, skrytý jižní předsíní. Výrazná úprava v 18. století (prodloužení lodi k západu, zvýšení věže). Vnitřní zařízení převážně z 18. a 19. století.
Kostel od jihu
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 11.30.

Kostel svatého Dominika ve Strunkovicích nad Blanicí
    Strunkovický farní kostel pochází z II. poloviny 13. století. Na jeho stavbě se pravděpodobně podílela zvíkovsko-písecká stavební huť. Ves byla v té době majetkem pánů z Krumlova, poslední příslušník rodu Vok (†1302) používal Strunkovic jako části svého predikátu. Nejvýznamnějším dochovaným prvkem z doby stavby je jižní portál, dnes krytý pozdější předsíní. Koncem 14. století byl vytvořen portál sakristie, připojené k severnímu boku