Moje místa 0
Památník věnovaný českému mysliteli 15. století zřídila obec Chelčice v někdejší sýpce proti vchodu do kostelního areálu roku 2010. Původní objekt zřejmě z 18. století byl přitom důkladně obnoven a vybaven pozoruhodně architektonicky ztvárněnou exposicí.
Bývalá sýpka od jihovýchodu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Památník lze navštívit po předchozí telefonické domluvě na kontaktních telefonních číslech, v pracovních dnech 8.00–14.00 možná domluva v protějším domově sv. Linharta.

Památník Petra Chelčického v Chelčicích
    Někdejší barokní sýpka (špýchar) v centru Chelčic se po velké rekonstrukci stal v květnu roku 2010 památníkem Petra Chelčického. Autorem vnitřní expozice, inspirované stěžejním Chelčického dílem Sieť viery pravé, je architekt Petr Kovář.
    Ivan Grisa, dle webové stránky obce Chelčice, 6.5. 2011
    Petr Chelčický
    Významný český myslitel 15. století je znám pod jménem, odvozeným od názvu obce Chelčice. Jeho skutečné jméno, původ, ale ani základní životopisná data nejsou známa. Jednou z hypotéz je, že se jednalo o zemana Petra Záhorku z rodu, pocházejícího z hrádku Březí u Týna nad Vltavou (Vysoký hrádek). V tom případě by se narodil roku 1379, zemřít měl kolem roku 1460. Zásadním přínosem Chelčického je jeho filosofie nenásilí a rovnosti mezi lidmi. V