Raně barokní osmiboká kaple, postavená v letech 1660–63 na náklady hraběte Buquoye u léčivého pramene. Patrocinium připomíná památku jeho matky. Lázně fungovaly do 30. let 20. století, po roce 1948 kaple opuštěna a zdevastována. Stavba i pramen obnoveny 2005. Severní konec lipové aleje z Lomce.
Kaple od východu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko K bývalým lázním je možno autem přijet od Chelčic (silnice III. třídy Vodňany - Netolice). Přímo přes Lázeň vede cyklostezka 1221 a modrá značka, která prochází celou lomeckou alejí.
Autobusové spojení do Chelčic funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční stanice se nachází ve zhruba 3 km vzdálených Vodňanech.

historie

U pramene, kterému byla přičítána zázračná moc, nechal Charles Albert de Buquoy postavit v letech 1660–63 postavit osmibokou kapli. Její zasvěcení mělo připomínat památku jeho matky Marie Magdaleny, rozené de Biglia. Poblíž kaple u hospodářského dvora vznikly nedlouho poté malé lázně. U kaple byla zakončena čtyřřadá lipová alej, která sem v přímce, přerušené později postaveným novým zámkem v Libějovicích, vede z poutního místa na Lomci (viz

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a informační tabule u kaple, 6.5. 2011