Původně barokní zámek, jehož stavbu zahájil 1696 Filip Emanuel Buquoy. První etapa stavby dokončena 1754. Od roku 1801 schwarzenberský, 1816–17 zvýšen o II. patro a upraven ve stylu pozdního empíru. Pozemková reforma vedla 1924 k jeho prodeji, po roce 1948 jednotka pohraniční stráže. Dnes prázdný.
Zámek od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Objekt je oficiálně nepřístupný, vzhledem k průchodnosti zbytků oplocení ho lze bez problémů obejít. Vynikajícím zážitkem je cesta čtyřřadou lipovou alejí z Lomce na Lázeň, v jejíž polovině zámek stojí.

Nový zámek v Libějovicích
    Stavbu nového reprezentativního sídla, které by nahradilo starý zámek (viz heslo), zahájil Filip Emanuel Buquoy roku 1696. Až v polovině 18. století se ji podařilo dokončit, zámek se stal centrem rozsáhlého krajinářsky upraveného celku, který sahá od poutního areálu na Lomci na jihu po Lázeň s kaplí sv. Máří Magdaleny na severu (viz hesla). Roku 1801 získali Libějovice (tehdy též Libějice) Schwarzenbergové. V letech 1816–17 dostal zámek II.

Časová osa

Zahájil stavbu nového zámku Filip Emanuel Buquoy.