Městská památková zona Netolice, vyhlášená roku 1990, chrání území někdejšího hrazeného města a předměstskou zástavbu v údolí Netolického potoka. Kromě solitérů zahrnuje řadu maloměstských domů s gotickými a renesančními jádry i vzácně dochovanou předměstskou, částečně dřevěnou zástavbu.
Průhled náměstím Staré Město k západu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Přes Netolice vede silnice II/145 od Českých Budějovic podhůřím Šumavy přes Husinec a Vimperk do Sušice. Parkování ve městě (včetně hlavního náměstí) není zpoplatněno. Linkové autobusy zastavují přímo na náměstí, zajišťují spojení se sousedními městy i o víkendech. Doprava na místní železniční trati do Dívčic (přípoj na trať České Budějovice - Plzeň) byla rozhodnutím krajského úřadu Jihočeského kraje sice zastavena, město však zatím nevzdává boj za její obnovu (viz stránky Netolic).

Městská památková zona Netolice
    Netolice patří k nejstarším doloženým sídlům na jihu Čech. Kosmas je zahrnuje mezi slavníkovská hradiště. Jistá je existence raně středověkého opevněného bodu na svatojánském návrší na pravém břehu Netolického potoka (dříve Rapačov). Toto hradiště, stejně jako dvě sídla v podhradí, navazovalo na sídelní tradici, doloženou archeologicky již z pravěku. Vyvinulo se v sídlo Netolického kraje, odkud mu vládl zeměpanským jménem pověřený úředník. Dnes

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 4. díl, Libri 2000, 3.5. 2011