Románsko-gotický kostel z 1. poloviny 13. století je významný prvním doloženým užitím polygonálního závěru v jihočeském prostoru. Střídmá barokní úprava podle plánů Pavla Ignáce Bayera proběhla v letech 1717–1719. Kostel je obklopen funkčním hřbitovem s kamennou ohradní zdí.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2011
Kostel na návsi v Heřmani je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o sobotách od 14.00 (zimní čas), resp. 18.00 (letní čas).

historie

Heřmaňský kostel sv. Jiljí je zřejmě poprvé písemně doložen zmínkou z roku 1254. Architektonické články v presbytáři odrážejí podíl některé z cisterciáckých stavebních hutí. Dodatečně byla severně od presbytáře přistavěna kolem poloviny 14. století gotická kaple svaté Alžběty. Úpravy kostela byly provedeny kolem roku 1593, kdy byl pořízen i nový zvon. Kostel byl střídmě barokně upraven v letech 1717–1719, plány dodal Pavel Ignác Bayer, který

Ivan Grisa, dle Jiři Varhaník, Jindřich Knoll: Kostel sv. Jiljí v Heřmani, Průzkumy památek 1997/I, Památkový ústav Středních Čech v Praze 1997), 2.5. 2011