Barokní kostel z let 1661–62 byl postaven původně jako špitální. Fara sem byla přenesena roku 1683. Součást areálu s budovou děkanství (severně) a bývalého špitálu, dnes kaplanky (jižně), kolem dvou nádvoří. Současná podoba je výsledkem úpravy podle projektu P. I. Bayera (1721).
Komplex kostela a přilehlých budov od východu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Samotný kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.30. V kaplance – budově na opačné straně nádvoří – funguje městské informační centrum se zoologickým museem a stálou expozicí výtvarných děl zdejšího rodáka Jiřího Koláře.

Kostel svaté Alžběty Portugalské v Protivíně
    Protivín dlouhá staletí spadal pod farní správu v nedalekém Myšenci a neměl ani vlastní kostel. První sakrální stavbou na jeho území je tak původně špitální kostel svaté Alžběty Portugalské, postavený nákladem hraběnky Veroniky Vratislavové z Mitrovic v letech 1651–52. Od roku 1662 uzavřel nádvoří jižně od kostela špitál, dnešní kaplanka. Původně stál v těchto místech grunt Jana Bečváře. Požár Protivína roku 1676 kostel i špitál ušetřil. Po