Vodňany byly založeny za vlády Přemysla Otakara II. Město bylo zřejmě opevněno od počátku, zachovalé části hradeb však pocházejí až z doby po povýšení na královské město kolem roku 1400. Okruh se dvěma až třemi pásy hradeb se zachoval i s řadou hranolových bašt, zanikly všechny čtyři brány.

Městské opevnění ve Vodňanech

Graficke pismenko Založení městečka na místě starší vsi se předpokládá v době vlády Přemysla Otakara II. Jeho význam spočíval v poloze na jednom z ramen Zlaté stezky, vedoucím z Bavor přes Prachatice dále do českého vnitrozemí. Rozsáhlá privilegia obdržely Vodňany od Jana Lucemburského, mezi královská města byly přijaty kolem roku 1400. Tento akt i neklidná doba vlády Václava IV. byly zřejmě důvodem pro náhradu původního (snad palisádového) opevnění kamennými hradbami. Ty na většině téměř kruhového obvodu města sestávaly ze tří prstenců hradeb, na severovýchodě, nejlépe chráněném vodními toky, ze dvou. Do města se vcházelo třemi branami (Bavorská na západě, Budějovická na východě, ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a informační tabule u západní části hradeb, 1.5. 2011

brána, opevnění
     Strakonice  (ST)