Moje místa 0
Synagoga byla postavena zřejmě na místě staršího objektu koncem 50. let 19. století. Do roku 1868 byl areál doplněn o budovu školy. Původnímu účelu sloužil do počátku II. světové války. Od roku 1958 zde sídlí vodňanské městské museum.
Bývalá synagoga od západu

Synagoga ve Vodňanech

Graficke pismenko Existence synagogy je ve Vodňanech doložena roku 1724. Její přesná lokalizace není známa, zřejmě se nacházela stejně jako dodnes zachovalý objekt v severovýchodní části města. V letech 1743–44 nahradil původní stavbu (dřevěnou?) nový objekt v obecní zahradě u hradeb. Současná synagoga byla postavena před rokem 1860 na prázdném pozemku mezi dnešní Majerovou ulicí a hradbami. Do roku 1868 byla za ní postavena budova školy (dnes obytný dům). Svému účelu sloužil areál do počátku II. světové války, během které místní židovská komunita prakticky zanikla. Od roku 1958 slouží synagoga městskému museu.