Původně románský kostel z 2. poloviny 12. století byl razantně rozšířen na přelomu 3. a 4. čtvrtiny následujícího věku o transept a presbytář. Úpravy v 18. století přinesly změnu tvaru oken, přístavky na severní straně a jižní předsíň. Obklopen funkčním hřbitovem.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Příjezd do Blanice je možný po místní komunikaci, která odbočuje ze silnice II/141 na výšině jižně od Bavorova. Parkování je možné u kostela bez omezení. Železniční zastávka Blanice na trati Číčenice - Volary se nachází asi 400 m jižně od vsi, je ale nutné přejít na druhý břeh Blanice po železničním mostě a dále jít po polní cestě (celkem asi 800 m). Autobusová zastávka se nachází na výše zmíněném rozcestí asi 600 m západně od kostela (zejména ve volných dnech jen několik málo spojů).
Kostel je jen minimálně využíván, o konání bohoslužeb a tím možnosti navštívit interiér je třeba se informovat na přiloženém kontaktu.

historie

Z původního románského kostela z 2. poloviny 12. století se zachovaly obvodové zdi plochostropé lodi se západní tribunou a věží, vloženou do jihozápadního rohu. Kolem poloviny 13. století byl vytvořen dnešní jižní portál lodi. Pravděpodobně ve dvou etapách, z nichž druhou lze datovat do let 1385–1390, byl románský závěr nahrazen mohutnou příčnou lodí a pravoúhlým presbytářem. Všechna pole uzavírají křížové klenby. Stavebníky byli Jan z Rožmberka