Sloup od východu

Mariánský sloup ve Volyni

Graficke pismenko Mariánský sloup se sochami svatých Floriana, Barbory, Josefa a Jana Nepomuckého byl ve středu náměstí ve Volyni vztyčen roku 1760. Jednoduché provedení napovídá o účasti místních umělců i pozdní době vzniku sloupu. Jeho označování za morový vychází z rozhodnutí městské rady o jeho stavbě roku 1713, od poslední morové epidemie v Čechách uplynulo v době jeho zřízení již skoro 50 let.
Sloup i plastiky na něm jsou provedeny z nepříliš kvalitního kamene, o čemž svědčí časté opravy (1840, 1882, 1937, 1974–75 a 1996), socha sv. Jana Nepomuckého a podstatné části dalších pocházejí zřejmě až z roku 1840. Sloup rovněž po celou dobu své existence silně trpí nedostatečným odvodněním náměstí a vlivy přerůstající vegetace.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a Ivana Maxová, Vratislav Nejedlý, Pavel Zahradník: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Jihočeském kraji: (okresy České Budějovice, Český Krumlov, Jindřich, 29.4. 2011