Zřizování předměstských hřbitovů se samostatnými kostely bylo reakcí na hospodářský růst českých měst v 16. století a růst povědomí o základních hygienických rizicích. Ve Volyni byl hřbitov zřízen po roce 1580, kdy začala i stavba kostela, dokončeného 1618. Současná podoba z let 1877 a 1939.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Zřizování předměstských hřbitovů se samostatnými kostely bylo reakcí na hospodářský růst českých měst v 16. století a růst povědomí o základních hygienických závadách. Ve Volyni byl hřbitov zřízen po roce 1580, kdy začala i stavba kostela, dokončeného 1618. Jednalo se o jedno z nejmenších českých měst, které se k podobnému kroku odhodlalo. Jeho uskutečnění, velmi akutní vzhledem k poloze farního kostela a malému rozsahu původního hřbitova u něj, umožnil odkaz manželů Matěje a Ludmily Držtkové. Josefínské reformy, které znamenaly definitivní zánik pohřebiště u kostela Všech svatých, přinesly paradoxně dočasné zrušení kostela na ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a informační tabule u vchodu na hřbitov, 29.4. 2011

Strakonice  (ST)
    Volyně