Vesnická památková zóna Krnín chrání především dva svobodnické statky (čp. 1 a 3) s pozdně gotickými jádry, z nichž čp. 3 má navíc i status národní kulturní památky. Spolu s ostatními objekty ve vsi vytvářejí malebný celek, na poměry českého venkova v uspokojivém stavu.
Statek čp. 3 od severu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Krnín (součást obce Chlumec) se nachází severně od silnice I/39. Zejména odbočka ve směru od Krumlova je velmi nenápadná, prakticky neznačená. Parkování je možné bez omezení na návsi. Železniční zastávka Chlumec u Českých Budějovic na trati České Budějovice - Horní Dvořiště je vzdálena asi 1 km východně (spojení po neznačené cestě a silničce). Nejbližší autobusová zastávka Dolní Třebonín, rozcestí se nachází na silnici I/39 (asi 0,5 km jižně od Krnína).

historie

Malá vesnička stojící na návrší severně od silnice České Budějovice - Český Krumlov náležela v minulosti do majetku českokrumlovských kaplanů. Nejpozději od konce 15. století zde hospodařily dva svobodnické rody, které si postavily velké dvorce, připomínající svým charakterem tvrze. Tyto dvorce (dnes č. p. 1 a 3) s četnými dochovanými gotickými a renesančními prvky zdobného i užitkově-technického charakteru (např. tzv. lepenec, tedy dřevohlinitá

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 25.4. 2011

Český Krumlov  (CK)