Židovský náboženský spolek vznikl v Krumlově roku 1855, 18 let nato se stal samostatnou obcí. K pohřbívání svých členů užíval zpočátku hřbitovů v okolí. Vlastní pohřebiště vzniklo v rámci komunálního hřbitova roku 1891, používalo se do roku 1938, poslední pohřeb roku 1993.
Vstupní brána od severu

Židovský hřbitov v Českém Krumlově

Graficke pismenko O životě Židů na území dnešního města pocházejí jen sporadické zprávy ze 14.–18. století. Zřejmě v Krumlově nikdy nevytvořili samostatnou obec, přebývali zde jen v malých a dočasných komunitách. Situaci změnilo odstranění omezení pohybu a pobytu, které Židům přinesl rok 1848. Z obcí v malých městečkách a vsích se přesouvali do větších měst, kde byla možnost uplatnit se v podnikání. V Krumlově ustavili náboženský spolek roku 1855, změněný roku 1873 na samostatnou náboženskou obec. Hlavní podíl na rozvoji židovské komunity ve městě měla rodina Spiro, vlastnící papírnu, přenesenou z Krumlova do blízkého Větřní. Roku 1891 se podařilo naplnit ...