Pozdně barokní kostel z let 1774–75 na místě starší stavby, doložené 1357. Dominanta areálu, zahrnujícího dále gotickou kapli Navštívení Panny Marie, hřbitov, kapli sv. Jana Nepomuckého a rozlehlou bývalou faru. Vzhledem k současné velikosti vsi udivuje svou rozlohou a výstavností.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2011
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby. O případném zpřístupnění se informujte na kontaktní adrese.

Kostel svatých Petra a Pavla ve Svérazi
    Obec Svéraz (Tweras) založili zřejmě ve 13. století strahovští premonstráti. Ti z ní patrně učinili významné poutní místo, jehož potřebám sloužily dvě svatyně. Farní kostel je doložen k roku 1357, stál zřejmě na místě dnešního. Tradice poutí přežila i za Rožmberků (od roku 1460) a postupující reformace ve II. polovině 16. století, plně se obnovila po třicetileté válce. V letech 1661 (P. Spineta) a 1687–89 jsou doloženy úpravy starého kostela,

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 24.4. 2011