Kaple, byla postavena r. 1881. Zajímavostí je umístění kříže, který není (jak bývá zvykem) u vstupu do kostela, ale za lodí kaple. Vesnice byla zal. r. 1791 rodem Seilernů, který byl majitelem kralického panství. Původní jméno vesnice bylo Sajlerov po zakladatelích, r. 1950 přejmenována na Kraličky.
Kraličky – kaple sv. Jana Nepomuckého
© Ivo Rozehnal, 04/2011
Graficke pismenko Přestože Kraličky leží v rovinaté Hané, obklopeny polnostmi, působí jako zapomenuty z jiného světa. Důvod je prostý – příjezdová komunikace odbočující od hlavní silnice a spojující obec Vrbátky a městečko Kralice na Hané, zde končí. Do vesničky nezavítá mimo místních snad nikdo, přestože spojení se světem zajišťuje i skromná zastávka železniční dráhy.
Ivo Rozehnal , 17.4. 2011

historie

Vesnice byla založena v roce 1791, kdy ji založil rod Seilernů. Ti tehdy byli majiteli kralického panství a vzniklá osada nesla jejich jméno – Sajlerov. Na Kraličky byla vesnička přejmenována v roce 1950. Po celou existenci jsou správně spojeny s městečkem Kralice na Hané. Uprostřed vesnice stojí v typicky hanáckém stylu, uprostřed ulicovky, kaple sv. Jana z Nepomuku. Postavena byla v roce 1881. Zajímavostí je bezpochyby umístění kříže, který

Prostějov  (PT)
    Kraličky