Zlíchovský lihovar je prvně zmiňován r. 1836. R. 1880 zde byla zřízena továrna na líh a potaš . R. 1907 byl lihovar přestavěn do dnešní podoby. R. 1957 byla část odstavené potašovny přestavěna na octárnu. Výroba definitivně ukončena k r. 2000. Budova rafinerie a komín jsou památkově chráněny.
Graficke pismenko První zmínka o lihovaru na Zlíchově pochází z roku 1836. Roku 1880 zde byla zřízena továrna na líh a potaš. V roce 1907 byl lihovar přestavěn, z té doby pochází dnešní podoba ústředního objektu areálu – rafinérie lihu s trojicí vysokých oken s obloukovým nadpražím.
V roce 1957 byla část tehdy již nefunkční potašovny přestavěna na octárnu. Výroba lihu a octa skončila v roce 2000, od té doby je lihovar bez využití. Budova rafinerie a polygonální komín jsou památkově chráněny.
Areál má být přestavěn pro nové účely. Prozatím, ač je památkově chráněn, rok od roku čím dál víc chátrá. Dočká se záchrany a nebo bude, jako většina podobných staveb, zbořen?
ČVUT Praha - Co jsme si zbořili, bilance mizející průmyslové éry/deset let, 14.4. 2011