Klasicistní kostel z let 1843–48 nahradil starší stavbu, která stála nejpozději od 14. století asi 400 m západně na dosud fungujícím hřbitově v Jezeřanech. Z ní pochází část vnitřního zařízení, ostatní z 19. století. Kostel byl upraven roku 1893, nedávno opraven.
Kostel od jihovýchodu
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají o nedělích od 10.45.

Kostel Nanebevzetí (původně Navštívení) Panny Marie ve Veltrubech
    Nejstarším kostelem aglomerace Jezeřany-Veltruby byla zřejmě gotická svatyně, zasvěcená Početí Panny Marie. Nejpozději od 14. století stála na dosud fungujícím hřbitově v Jezeřanech, vzdušnou čarou asi 400 m západně od dnešní stavby. Kostel přečkal zničení vsi za husitských válek, roku 1572 byl renesančně rozšířen. Majitel Veltrub, baron Steiger, nechal starý kostel roku 1841 zbořit a v letech 1843–49 nahradit novou stavbou, položenou u cesty

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a http://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/veltruby/kostel-nanebevzeti-panny-marie, 22.4. 2011