Funkcionalistická budova z let 1926–30 dle projektu Josefa Gočára poskytla prostory nižším stupňům českého školství v tehdy převážně německojazyčném Ústí nad Labem. I přes rekonstrukci, provedenou počátkem 90. let, se dochovala řada původních detailů, znovu instalován reliéf s malým znakem ČSR.
Hlavní průčelí od severovýchodu

Česká mateřská, obecní a měšťanská škola v Ústí nad Labem - Klíši

Česká mateřská, obecní a měšťanská škola v Ústí nad Labem - Klíši', 'České školství se v převážně německojazyčném městě prosazovalo velmi obtížně. Před rokem 1918 poskytovala české vzdělání na území dnešního města pouze matiční škola v Krásném Březně. Po vzniku republiky byly tyto neúnosné poměry provizorně řešeny přidělením nejstarší "moderní" školy ve městě v Solní ulici (mezi oběma městskými kostely, zničena bombardováním v dubnu 1945) české škole.\r\nRoku 1925 vypsal československý stát soutěž na projekt nové školní budovy, která měla zahrnout mateřskou, obecnou a měšťanskou školu s českým vyučovacím jazykem s působností pro centrum města, rozvíjející se obytnou čtvrť Klíše a další tehdy ještě samostatné obce. Vítězem se stal ...