Klasicistní kaple, postavená roku 1778 na místě dřevěné stavby, zničené požárem roku 1642. Uzavřena 1783, o 20 let později znovu otevřena. Obnovena po požáru 1873, zatím poslední oprava dokončena 1993. Vnitřní zařízení z doby obnovy po požáru. Jedna z mála dochovaných budov původního Brotmarktu.
Graficke pismenko Na rozhraní někdejšího Brotmarktu (Chlebného trhu, dnes Na Slovanech) a hlavní ulice (dnes Dukelských hrdinů) byla roku 1517 postavena dřevěná kaple, zasvěcená svaté Anně. Zanikla při požáru roku 1642. Dnešní kamenná raně klasicistní stavba vznikla roku 1778, už roku 1783 byla v rámci josefinských reforem uzavřena. Znovu se začala používat o 20 let později. Jako většinu historického jádra ji postihl požár 31. 3. 1873, po kterém zbyly jen holé obvodové zdi. Při obnově získala většinu současného vnitřního zařízení.
Po roce 1945 znovu spolu s celým městem zchátrala, obnovena byla do roku 1993. Svému účelu slouží jen jednou v roce při svátku patronky.
S městem Jáchymov je součástí Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří, který je od 6.7.2019 zapsán v Seznamu kulturního dědictví UNESCO.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/jachymov-kaple-sv-anny/, 10.4. 2011

Karlovarský kraj
     Karlovy Vary  (KV)