Sochu tehdy čerstvě svatořečeného zemského patrona nechala po roce 1730 před vjezdem do zámku postavit Barbara von Löwenegg jako výraz pokání za nekonformní společenský život, který zde vedla v předchozích letech. Zpodobnění světce se poněkud vymyká z dobových standardů.
Socha od jihozápadu, v pozadí zámecká barokní sýpka

Socha svatého Jana Nepomuckého před zámkem Nový hrad v Jimlíně

Graficke pismenko Nový hrad se roku 1715 stal majetkem Barbary von Löwenegg, rozené de Tondeur. Šlechtična proslula značně nekonvenčním životem, který zde vedla za nepřítomnosti svého manžela. Ten byl vázán povinnostmi u vídeňského dvora, takže Barbara nalézala v samotě útěchu hned u dvou bratrů z rodu Michnů z Vacínova, Ferdinanda a Gottlieba Sabalda. Po stížnostech manžela zasáhl prostřednictvím hejtmana žateckého kraje císař Karel VI.: hraběnka byla internována u pražských voršilek a oba Michnové museli zaplatit značné pokuty. Po usmíření s manželem se Barbara na Nový hrad vrátila, jako výraz pokání nechala před vjezdem do zámku vztyčit sochu tehdy čerstvě ...
Ivan Grisa, dle R. Anděl (ed.): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, (III) Severní Čechy, Svoboda 1984, 22.5. 2011