Kostel neurčitého stavebního slohu vystavěn r. 1791 na místě staršího kostelíka. Postupně prošel mnoha opravami a úpravami, naposled v letech 1993–4. Jednolodní kostel s hranolovou věží ve východním průčelí, trojbokým (uvnitř půlkruhovým) závěrem a čtyřbokou sakristií na jihozápadě.
Kostel sv. Anny v Domašově nad Bystřicí
Pohled na kostel z jihozápadu
© Pavel Vítek 11/2010
Graficke pismenko Obec Domašov nad Bystřicí leží 12 km východně od Šternberka a 6 km jižně od Moravského Berouna. Nachází se v údolí říčky Bystřice a prochází tudy železniční trať č. 310 Olomouc – Bruntál – Krnov.
Kostel sv. Anny se nachází na návrší nad centrem obce a je poměrně zdaleka viditelný.

historie

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1220. Současný kostel neurčitého slohu byl vystavěn roku 1791 na místě staršího kostelíka. Ke stavbě nového kostela byl částečně použit i materiál z tohoto staršího kostelíka. Kostel je 34 m dlouhý, 11 m široký a 19 m vysoký. Většími opravami prošel kostel v letech 1922 a 1936. Další větší oprava pak následovala roku 1968. Generální opravy se dočkal v letech 1993–1994. Po této opravě byl nově vysvěcen

popis

Kostel sv. Anny je prostá plochostropá stavba, ze zevnějšku trojboce a uvnitř půlkruhově uzavřená. Na jihozápadní straně kostela je přistavěna čtyřboká sakristie. Na východní straně kostela nad vstupním průčelím je vyzdvižena hranolovitá věž. Hlavní oltář vystavěný v barokním stylu byl do kostela přenesen ze zrušeného kláštera Hradiska v Olomouci. Roku 1887 byly v kostele instalovány varhany od fy. Rieger Kloss z Krnova a roku 1911 byly do věže