Hrady.cz
Dochovaný areál stodol na obvodu hrazeného města, který se dochoval díky pauperisaci Kouřimi v 19. století. Zejména na severu hradebního okruhu vytvářejí stodoly dosud souvislou ulici, v jiném českém městě neexistující. Přes svůj architektonicko-historický význam prakticky bez památkové ochrany.
Severní řada stodol u Okružní ulice od kostela Nejsvětější Trojice

Stodoly na hradebním okruhu v Kouřimi

Graficke pismenko Dříve nepostradatelná součást každého hrazeného města – předměstské stodoly – zanikla prakticky vesměs při hospodářských změnách, které proběhly v 19. a 20. století. Vytěsnění zemědělské výroby z intravilánů měst je učinilo zbytečnými, a tak uvolnily prostor nové městské zástavbě. Ze všech českých měst se areál stodol před hradbami dochoval jedině v Kouřimi. Důvodem byla hospodářská stagnace kdysi významného královského města, které se díky své nevýhodné poloze prakticky nezapojilo do průmyslové revoluce a zůstalo až dodnes venkovským sídlem. Zejména na severu hradebního okruhu (jehož téměř úplné zachování mělo stejný důvod) se dodnes dochovaly souvislé řady ...

popis

Prakticky všechny dochované kouřimské stodoly jsou jednotně řešeny jako řadové objekty na obdélném půdorysu s vjezdovými otvory uprostřed uličního průčelí (klenutými nebo s rovným překladem) a sedlovými střechami se zděnými štíty nad kratšími (bočními) stranami. V severní části města jsou omítané, skupina stodol na jižní straně Okružní ulice (mezi Dlouhou a Komenského) se odlišuje režným zdivem.