Evangelický sbor vznikl v Kutné Hoře jako filiální z Libenic (1883), osamostatnil se roku 1891. Komplex kostela a fary vznikal na místě zbořeného domu 308 postupně v letech 1887–1930 v dórsko-novoempirovém slohu dle projektu Františka Buldry. V letech 1972–79 byl upraven interiér (manželé Radovi).
Modlitebna od západu, v pozadí farní budova
© Ivan Grisa 03/2011
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o nedělích a svátcích od 9.00, prohlídku lze domluvit i na přiloženém kontaktu.

Sbor Českobratrské církve evangelické v Kutné Hoře
    Obnova evangelické církve probíhala po vydání tolerančního patentu na Kutnohorsku a Čáslavsku zpočátku na vsích (Močovice, Libenice). Až po plném zrovnoprávnění všech konfesí roku 1861 došlo k velkému stěhování protestantů do měst. Ti zde začali brzy usilovat o zřízení sborů, což vyvolávalo konflikty s původními centry reformovaných církví, kterým tak hrozil výrazný úbytek členů. V Kutné Hoře byla zřízena kazatelská stanice libenického sboru

Ivan Grisa, dle Zdeněk R. Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických (a starokatolických) kostelů Čech, Moravy a českého Slezska, Kalich 2009, 27.3. 2011

Kutná Hora  (KH)
    Kutná Hora