Moje místa 0
Kutnohorská nová synagoga byla postavena počátkem 20. století na dnešním Smíškově náměstí v secesním stylu. Nahradila starší modlitebnu z roku 1881. Od roku 1942 varhanářská dílna, pět let nato sbor CČSH, který tu pod označením Husův dům funguje dodnes. Při úpravách 1954 zbavena původního dekoru.
Bývalá synagoga od jihovýchodu
© Ivan Grisa 03/2011
Graficke pismenko Bývalá synagoga, dnes sbor Církve československé husitské, stojí na Smíškově náměstí, severně od jesuitské koleje (GASK, viz heslo). Sbor je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o nedělích od 9.00.

Nová synagoga, dnes Husův dům v Kutné Hoře
    Původní židovské osídlení se v Kutné Hoře soustřeďovalo pravděpodobně v místech dnešního kláštera voršilek. Nejpozději roku 1568 museli Židé z horního města podle dekretu Maxmiliána II. odejít, vrátili se sem až po získání částečných občanských práv roku 1848. Roku 1881 si rostoucí obec upravila starší hospodářskou budovu v Radnické ulici na synagogu. Stála západně od presbytáře kostela sv. Jana Nepomuckého, naproti budově bývalého okresního

Ivan Grisa, dle A. Pospíšil: Zmizelá Kutná Hora, Paseka 2009, K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998 a http://www.ccsh-kutna_hora.websnadno.cz/Historie-sboru.html, 27.3. 2011