Hrady.cz
Kostel na tomto místě je doložen již r. 1352. R. 1703 dal hrabě Kounic pův. gotický kostel přestavět v barokním stylu. R. 1825 přistavěna věž. Tři zvony z 18. stol. byly zrekvírovány v období světových válek. Kostel postupně zchátral, po r. 1990 část vybavení rozkradena. Dnes je postupně opravován.
kostel od severovýchodu
Graficke pismenko Farnost a tedy existence kostela je doložena rejstříkem papežských desátků již k roku 1352. Patronátní právo i právo dosazovat kněze měli místní vladykové, leníci hradu Houska. Farnost zanikla za husitských válek, obnovena byla až v 18. století (roubená budova fary proti kostelu pochází z roku 1727). Původní gotická stavba, z níž je snad zachováno zdivo presbytáře s opěráky, případně část zdiva podélné lodi, byla přestavena valdštejnským architektem barokně v roce 1703 (tento letopočet se nacházel na křtitelnici a na obraze na hlavním oltáři). V roce 1825 byla k západnímu průčelí přistavena věž z pískovcových kvádrů. Kostel je ...
Jaroslav Valečka, 25.3. 2011

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy
    Sv. Jakub Starší († 43/44) byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Bratři pocházeli z rybářské rodiny (tetou jejich matky Salome byla Panna Marie), žijící v Betsaidě u Genezaretského jezera v Palestině. Ježíš Kristus je povolal, když společně s otcem Zebedeem na lodi spravovali sítě. Bratři nechali všeho a následovali Krista (předpokládá se, že odešli po zázračném rybolovu; zdůrazňuje