Významné ukázky architektury I. poloviny 20. století spojují osoby textilního továrníka Josefa Franze Palmeho a drážďanského architekta Hanse Richtera. Na přelomu 20. a 30. let vznikly díky jejich spolupráci v Krásné Lípě krátce po sobě funkcionalistická tovární hala a vila v tomtéž stylu.
Vila od jihu

Vila a továrna J. F. Palmeho v Krásné Lípě

Graficke pismenko V dolní části Krásné Lípy, v úzkém údolí Křinice, stojí proti sobě významné budovy moderní architektury, jejichž vznik inicioval zdejší textilní podnikatel Josef Franz Palme. Jedná se o bývalou textilní továrnu a doslova obří bývalou podnikatelovu vilu. Josef Franz Palme si bez ohledu na svůj věk udržel kontakt nejen s technickými novinkami, které zaváděl ve svých podnicích, ale i s vývojem moderní architektury. Svědčí o tom mohutná budova jeho někdejší továrny ve stylu art-deco, ale především dvě díla drážďanského architekta Hanse Richtera (1882–1971), která pro Palmeho postavil ve stylu funkcionalismu. Prvním byla tovární hala, která spolu ...
Ivan Grisa, dle Tomáš Pavlíček (ed.) a kol.: Slavné vily Ústeckého kraje, FOIBOS Praha, 2009, 19.3. 2011