Velký patrový klasicistní dům čp. 14, nazývaný zámkem či zámečkem, byl podle data na vstupním portále postaven roku 1807. Sloužil snad jako venkovské sídlo některého z průmyslových podnikatelů z okolních měst. Později se stal součástí továrního areálu.
Zámeček od západu

Zámeček v Zahradách u Rumburka

Graficke pismenko Velký zděný patrový dům s polovalbovou střechou čp. 14 v Zahradách (část města Krásná Lípa) byl podle datace na vstupním tesaném portále postaven roku 1807. Jeho původní funkce je neznámá, označení "zámek", či "zámeček", pod kterým je zapsán v seznamu nemovitých kulturních památek, napovídá, že sloužil jako sídlo význačné osoby či rodiny. K objektu se nepodařilo nalézt další údaje. Na císařském otisku katastrální mapy obce Krásný Buk (1843), ke které Zahrady původně náležely, nacházíme na parcele 5 zděný a dřevěný objekt. Zděnou část lze vzhledem k půdorysu ztotožnit s domem čp. 14. Kromě zmíněné malé dřevěné budovy mapa zachycuje ...