První zmínka o vsi je z r. 1263, kdy patří k vimperskému panství. V r. 1494 získává Bohumilice Zdeněk Malovec z Chýnova. Po něm kolem r. 1549 dědí panství Jan Malovec z Chýnova a staví zde ren. tvrz. V r. 1818 zámek přestaven a v r. 1890 přistavili Lumbové západní křídlo. Dnes je používán k bydlení.
Graficke pismenko Prvním známým majitelem Bohumilic, které původně náležely k vimperskému panství, byl Purkart uváděný v roce 1263. V roce 1494 získává ves od majitele vimperského panství Petra Kaplíře ze Sulevic odkazem Zdeněk Malovec z Chýnova. Kolem roku 1549 dědí panství jeho syn Jan Malovec z Chýnova a patrně zde staví v izolované poloze jihozápadně od jádra obce tvrz zvanou Skalice. Statek dále zdědil jeho bratr Václav a po něm jeho synové. V roce 1620 je zámek zabrán vojáky Martina de Hoeff-Huerty, ale tehdejší majitelé Jindřich, Oldřich a Petr Malovcové prokázali svoji nevinu před konfiskační komisí a statek i se zámkem získávají zpět ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol. aut., Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986, František Kašička a Bořivoj Nechvátal, Tvrze a hrádky na Prachaticku (Prachatice 1990), 4.4. 2011

Novodobá historie zámečku Skalice.
    V troskách byl zámeček Skalice v Bohumilicích na Vimpersku, když jej v restituci získala díky své mamince Zdena Hiršlová v r. 1996. Velkostatek Skalici koupil v r. 1923 dědeček současné majitelky pražský továrník Ferdinand Holoubek. Za první republiky, kdy sem přišli současní vlastníci, zde byl kromě zámku a velkostatku anglický park, u vchodu zdobená mřížová vrata a nechyběly ani sluneční lázně. Ty nechal vybudovat dědeček současné majitelky

S použitím článku p. Čeňka Třečka, MF Dnes a webu oú Bohumilice, Jaroslav Špiroch , 18.4. 2014

popis

Zámek je dvoukřídlá spíše klasicistní jednopatrová budova s nepravidelným půdorysem, prosta jakýkoliv architektonických detailů. Průčelí je tvořeno jednoduchým vchodem, nad kterým je umístěn znak Malovců. Východní stěna – zesílená v rozích pilíři – je z původní malovecké tvrze z druhé poloviny 16. století. Ze stejné doby je zřejmě i křížová klenba v západním dílu přízemí s poměrně výraznými hřebínky. Síly obvodových i vnitřních zdí při schodišti