Ves založil rod Sirotků, po jejich vymření v r. 1306 přechází na Dobeše z Bechyně. V r. 1417 Boček z Kunštátu přepisuje ves s pustou tvrzí Liechtenštejnům. V r. 1500 sídlí v Bílovicích Leonard z Liechtenštejnu. V r. 1533 přecházejí na Žerotíny. Ve 3. čtvrtině 16. století bylo doplněno ren. křídlo.
Pohled na budovu tvrze s pozdější přístavbou
Graficke pismenko Velké Bílovice pravděpodobně založil rod Sirotků, jejich vymřením v roce 1306 přešly na Dobeše z Bechyně. V polovině 14. století je držel Herbord ze Zlína. Jan a Kuneš z Bílovic (pravděpodobně Herbordovi synové) prodávají Bílovice vdově po uherském bánovi Mikulášovi. Jako odúmrť je v roce 1400 uděluje markrabě Jošt lénem Erhartovi z Kunštátu. V roce 1417 nechává Boček z Kunštátu zapsat Bílovice s pustou tvrzí Liechtenštejnům. Je otázkou, jestli tvrz stála na místě tvrze pozdější, či jde o opevnění v poloze Hradisko. Za Liechtenštejnů byla tvrz několikrát zastavena. V roce 1481 byla například v držení Pertolda ...
Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 4.4. 2011

popis

Severní křídlo je snad už pozdně gotické stavení, západní renesanční část vznikla v třetí čtvrtině 16. století. Severní část budovy má klenuté přízemí s cihlovými zdmi 1,1–1,2 metr silnými, se třemi místnostmi. První patro tvoří tři místnosti s plochým stropem, ve druhém patře je pouze jedna místnost. Subtilnější západní křídlo je zhruba stejné velikosti a jeho prostředkem v přízemí prochází průjezd. Také tato část má v prvním patře tři

Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 13.4. 2011