Ves náleží od 13. stol. velehradskému klášteru, který tu ve 14.stol. nechává jako středisko správy vystavět malou tvrz. V rozmezí l. 1682–1686 byla tvrz pro opata Františka Petra Sylaveckého barokně přestavěna dle návrhu Giovanniho Pietra Tencally na rezidencí velehradských opatů v blízkosti Brna.
Graficke pismenko Ves náleží od 13. století k velehradskému klášteru, který tu ve 14. století nechává vystavět malou tvrz jako středisko zprávy statku. V rozmezí let 1682–1686 byla tvrz pro velehradského opata Františka Petra Sylaveckého barokně přestavěna na zámek, pravděpodobně dle návrhu Giovanniho Pietra Tencally. Období přestavby dokazuje i letopočet 1683 nad hlavním vchodem, i když šlo asi o původní termín konce prací, který nebyl dodržen. Zámeček, který měl zpočátku plnit funkci sídla správy odloučeného statku, se stal především rezidencí velehradských opatů v blízkosti zemského hlavního města. Za opata Bernarda Kašpárka (1691–1699) dochází k vybudování rozsáhlé ...
Petr Nožička, čerpáno z:Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I., Jižní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981, http://www.ebrno.info/docu.php?ID=485, 23.4. 2011

popis

Kaple obdélníkového půdorysu je umístěna v nárožním útvaru zámečku, který tím získává podobu částečně dvoupatrové budovy. Interiéry kaple jsou bohatě zdobeny. Interiéry nenovického (dřívější název Brněnských Ivanovic) zámečku byly za Engelberta Hermanna opatřeny štukovou výzdobou od Baldassara Fontany , který se taky podílel v roce 1724 na výzdobě kaple na Velehradě. První podlaží zámečku získalo štukami B. Fontany výrazně reprezentativní