Barokní kostel vystavěn v druhé pol. 17. stol. asi na místě starší kaple. Úpravy a opravy ve stol. 18. a 20. Kostel je orientovaná jednolodní stavba s hranolovou věží v záp. průčelí, mírně odsazeným půlkruhovým závěrem a čtyřbokou sakristií na severu. Mobiliář převážně z doby stavby kostela.
Kostel sv. Trojice ve Svatoňovicích
Pohled od jihu.
© Pavel Vítek 11/2010
Graficke pismenko Obec Svatoňovice se nachází 3 km východně od Budišova nad Budišovkou a 7 km severozápadně od Vítkova. Leží nad údolím řeky Moravice, nedaleko od Kružberské přehrady. Ta však slouží k vodárenským účelům a koupání v ní není povoleno. Kostel sv. Trojice stojí uprostřed obce u silnice, která zde končí.

historie

První písemná zpráva o obci Svatoňovice pochází z roku 1377. Tehdy patřila farností k Budišovu nad Budišovkou. Kostel sv. Trojice byl vystavěn v 2. polovině 17. století v barokním stylu. Stavba byla vyzdvižena na místě, kde asi byla již dříve vystavěna kaple. Kostelní zvon totiž nesl letopočet 1611, byl však zrekvírován za 1. svět. války. Velkou opravou a úpravami prošel kostel v 18. století a pak ve třicátých letech 20. století.

popis

Kostel sv. Trojice je orientovaná jednolodní stavba. Zakončena je mírně odsazeným půlkruhovým kněžištěm. K severní zdi kostela přiléhá čtyřboká sakristie. V ose západního průčelí je vyzdvižena hranolovitá věž. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Interiér kostela je vybaven převážně barokně a pochází z doby výstavby kostela. Část vybavení pochází z pozdější doby.

Opava  (OP)
    Svatoňovice