Moje místa 0
Původní snad románský kostel byl několikrát přestavěn, dnešní podoba je výsledkem stavebních úprav v letech 1742–44. V interiéru se nachází náhrobky pánů ze Zástřizel a vzácný oltář s obrazem sv. Jakuba od holešovského malíře Jana Chambreze.
Graficke pismenko Kostel sv. Jakuba se nachází na odbočce při silnici č.432 mezi obcemi Roštín a Cetechovice. Samotný kostel je bohužel uzamčen, jelikož byl několikát vykraden.
zdeněk komínek , 15.3. 2011

historie

Kostel sv. Jakuba je starší, než nedaleká obec Roštín, o které je první zmínka již v roce 1193. V okolí kostela se nacházela malá vesnice zvaná Jablonná, zničená tatarskými hordami v polovině 17. století. Jiné zdroje uvádí, že zanikla už za husitských válek. Původní románský kostel byl přestavěn v raně gotickém slohu, další přestavba proběhla v letech 1638–44. Dnešní barokní podoba kostela pochází z přestavby v letech 1742–1744. V interiéru

zdeněk komínek - zdroj informací: www.rostin.cz, kroměřížské infonoviny, 15.3. 2011

pověsti o Jakoubkovi
    Nejznámější pověst je z období, kdy hřbitov nebyl ještě s pevnou zdí, a proto se uzamykal. Když prováděl hrobník úpravu hrobů, zatoulala se do otevřeného kostela kráva. Hrobník po skončení práce kostel zamkl i s krávou. Nešťastní majitelé krávu na pastvisku marně hledali a po dlouhém čase, až při dalším pohřbu, hrobník našel zbytky uhynulé krávy za dveřmi kostela. Jiná pověst je z doby posledních úprav kostela, ke kterým dovezl v kočáře

zdeněk komínek (čerpáno z kroměřížských infonovin, rubrika procházky po Chřibech) , 15.3. 2011